Actieve DonorRegistratie

waarom het (direct /of juist niet) ingevoerd moet worden: 

Wij, 2MH, zijn groot voorstander van een actief donorregistratie (ADR) systeem, ook wel Ja-tenzij of OPT-out genoemd zoals de Tweede Kamer die heeft aangenomen (13-sep-2016). Zodat mensen zelf beslissen of ze wel of geen orgaandonor willen zijn, of dit bewust met een registratie door de nabestaanden laten beslissen. De afgelopen 6 jaar zijn door het Masterplan Orgaandonatie veel zaken verbeterd waardoor de cijfers nu deels ten positieve veranderd zijn, maar het begint natuurlijk met het maken én vastleggen van een eigen keuze. En dat gebeurt nog steeds te weinig. Nu laat 60% van de bevolking, ondanks vele campagnes en 5 donorweken die aansporen de eigen keuze vast te leggen, deze moeilijke beslissing over aan de nabestaanden. Toch zijn er mensen die het huidige systeem graag willen behouden. Welke (10) argumenten gebruiken zij?

 1. Er is toch geen meerderheid voor in de Tweede Kamer.
 2. Zelfbeschikking & overheidsbemoeienis:
 3. Artsen zijn tegen
 4. Het ADR systeem is niet bewezen effectief
 5. Nabestaanden worden buitenspel gezet en zullen vaker een Ja-registratie tegen gaan
 6. Er zijn veel zorgvuldigere oplossingen dan dat de Staat Ja voor je invult
 7. De Raad van State en recent ook de WRR hadden kritiek op het ADR voorstel
 8. Het huidige systeem werkt, we zijn zelfs wereldkampioen donorregistratie
 9. Er is nog zoveel ruimte voor verbetering, systeemwijziging is dus niet aan de orde
 10. Er is geen draagvlak bij de bevolking

2MH begrijpt de achtergrond, maar zodra men er langer over nadenkt en bij een eventuele oplossing rekening houdt met de bezwaren, dan blijft ADR de oplossing voor de wachtenden, het individu en de maatschappij. 2MH heeft in 2010 een burgerpetitie ingediend, die helaas niet door de Tweede Kamer is besproken. Sindsdien blijven we ons inzetten voor de mensen op de wachtlijst(en) orgaandonatie. Onafhankelijk en kritisch, door middel van actie en lobby… Wij hopen dan ook dat de Tweede Kamer op basis van het D66 initiatief wetsvoorstel uit 2012, welke is herzien na de adviezen van de Raad van State het ADR zal bespreken. Het wetsvoorstel is volgens ons nu zorgvuldig, al zal   onder meer geborgd moeten worden dat mensen regelmatig, bijvoorbeeld om de 5 of 10 jaar, actief gevraagd worden of hun persoonlijke registratie nog de juiste is.

ADR_top_10_debat_gemist

6 reacties op “Actieve DonorRegistratie
 1. Inge van der Ploeg schreef:

  ik ben absoluut voor een actief donorregistratie systeem.
  Mesen geven zichzelf vaak niet op als donor uit gemakzucht.
  Als ze er echt tegen zijn moeten ze zich even registreren, wat niet langer duurt dan het eerste de beste computer spelletje.
  Jij of je partner, kind of ander familielid of vriend, zult maar een orgaan nodig hebben en dan weten dat mensen uit gemakzucht zich niet als donor hebben aangemeld.
  Ik ben al lang donor en vind dat heel normaal.

 2. Mijns inziens dient er in geval van schaarste -en daar praten we hier over want dat is de basis van het probleem- uitgegaan te worden van het risicoprincipe. Zelf donor zijn geeft voorrang bij de verdeling van de schaarste. Ik heb daarvoor het bestaande mv2 formulier met één regel uitgebreid. Zie http://members.casema.nl/g.h.wijnants/DonorformulierEv2.pdf
  Mijns inziens zal dit de 58% die nu niet last registreren voor het overgrote deel wakker schudden (niets doen=risico op “mis grijpen”) waardoor het probleem zich mogelijk zelf op lost.

 3. Jan Smith schreef:

  Ik zie geen enkele reden om niet te doneren. Maar ik ben bang dat veel mensen zich als nee laten registreren als je het systeem omdraait.

 4. Yvonne van der meer schreef:

  Ik ben zelf donor. Ik zie zoveel reclame op FB voorbij komen en ook andere reclame b.v. deze site. Wat mij ongelooflijk verbaast is dat ik nergens een link zie waar ik mij kan registreren. Maak het de mensen wat makkelijker om op elke reclame een link te zetten en dan met dikke vette letters erbij zetten, registreer je hier en klik op de link. Je moet het de mensen makkelijke maken en stuur ze de link door dan pas gaan de mensen er over na denken om zich te registeren.

Geef een reactie