Op woensdag 1 juli is de donorwet verandert. De wet waar wij jaren voor hebben gestreden. Voor mensen die hun keuze al hebben geregistreerd, verandert er niets. Maar de helft van alle Nederlanders heeft zelf nog geen keuze gemaakt.
In de oude situatie moest in de meeste gevallen de familie van een overledene de keus voor of tegen donatie van organen maken. Dat was een moeilijke keuze voor familieleden, midden in hun rouwproces,
De oude wet spoorde burgers onvoldoende aan om bij leven een keuze te maken over het al dan niet doneren van organen na hun dood. Daarom is de wet nu veranderd.
Vanaf 1 september gaat de overheid alle Nederlanders die nog geen donorregistratie hebben ingevuld actief benaderen. Tegelijkertijd komt er een landelijke mediacampagne. Zowel de brieven van de overheid als de campagne leggen het belang uit van het registreren van je eigen keuze. Ook bieden ze informatie op grond waarvan je die keuze kunt maken.
Wie niet reageert op de brieven, wordt in het donorregister opgenomen met ‘geen bezwaar’.
Het doorgeven van je keuze is eenvoudig. Mocht je een keuze hebben gemaakt en toch van gedachte veranderen, dan is het net zo makkelijk om die te wijzigen, zo vaak je wilt.
De gedachte achter de nieuwe wet is dat je, als je komt te overlijden, duidelijkheid biedt aan je familie. Want je staat geregistreerd met ‘geen bezwaar’ of een andere keuze. In het gesprek dat je familie na jouw dood met de begeleidende arts heeft, is er daardoor duidelijkheid – en hopelijk ook begrip – voor jouw keuze. Het is daarom belangrijk dat je de mensen die je nastaan daarvan op de hoogte brengt.
Wát je kiest, bepaal je natuurlijk helemaal zelf.
‘Dat bepaal je zelf‘ is trouwens ook de werktitel van een boek, dat dit najaar zal verschijnen over de totstandkoming van de nieuwe donorwet. Die is er namelijk niet zomaar gekomen. NRC gaf in maart 2018 al een eerste inkijkje met de titel “De slimme lobby die de donorwet erdoor kreeg“. Het boek beschrijft de ervaringen van een initiatief van bevlogen burgers dat in 10 jaar tijd uitgroeide tot een effectieve lobbygroep en luis in de pels van de politiek en ministerie. Een boek over doorzettingsvermogen, teleurstellingen, politiek vuurwerk en zenuwslopende stemmingen in zowel de Tweede als Eerste Kamer.
P.S. een journalist/schrijver is reeds begonnen met alle verhalen op te tekenen en levendig te vertalen in een spannend boek.
We zijn nog in gesprek met een uitgever – een alternatief is zelf uitgeven. Ken of ben jij iemand die hier ervaring mee heeft of ideeën heeft over hoe dit aan te pakken?
Neem in dat geval contact met ons op via ons contactformulier