Meer artsen verenigingen pleiten voor verandering!

Meer artsen verenigingen pleiten voor verandering!

30 september 2014 donorregistratie 0

De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen heeft zojuist een helder pleidooi gepubliceerd. Hierin vragen zij aandacht voor de problemen met het huidige donorregistratie systeem. Zij pleiten voor een drastische oplossing om de registratiegraad in onder de Nederlandse bevolking te vergroten. Recent pleitte de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care  reeds actief voor wetswijziging orgaandonatie.

Beide verenigingen hebben geen directe behandel relatie met patiënten die wachten op een donororgaan maar luiden desalniettemin de noodklok en vragen in een voor artsenverenigingen ongewone stap de politiek om maatregelen te nemen. Waarom is de mening van deze specialisten van belang? Dit zijn juist de specialisten die dagelijks bezig met het begeleiden van nabestaanden van potentiële donoren. Zij zien in hun dagelijkse praktijk dat door grote onvolkomenheden in de huidige wetgeving juist de nabestaanden onnodig belast worden.

Het is algemeen bekend dat artsenverenigingen die mensen behandelen die wachten op een orgaan reeds voorstander zijn van een systeemwijziging zodat meer mensen zelf bewust een keuze maken. Een standpunt wat niet alleen vanuit medisch maar ook juridisch en moreel sterk te rechtvaardigen is zoals ook te lezen was in een recente opinie in NRC. Helaas is de praktijk nu nog dat mensen niet zelf beslissen en dat nabestaanden het op een onmogelijk moment moeten beslissen. Met alle gevolgen van dien.