Politieke standpunten

Onafhankelijk, kritisch, acties, .... #donorwet

De donorwet wet is er. Wat was het een triller in zowel de Tweede als Eerste Kamer. Politieke partijen wisselde van mening, stemde verdeeld of zelf ……

Lees alles in het boek ‘Dat bepaal je zelf‘ over tien jaar strijd voor de nieuwe donorwet. Hoe een ’technisch’ afgewezen burgerinitiatief ūüôĀ toch het verschil maakte tot en met de laatste plaagstoot van GeenStijl met een correctief referendum.

 *Hieronder vindt u de standpunten per politieke partij t.o.v. Orgaandonatie en Actieve Donor Registratie. Zetel verdeling in de tweede Kamer 2012

standpunt ten opzichte van Actieve Donor Registratie Voor  Oranje Tegen
VVD Volkspartij voor Vrijheid en Democratie ***41 41
PvdA Partij van de Arbeid 38  
SP Socialistische Partij 15  
PVV Partij voor de vrijheid *     12
ex PVV 3
D66 Democraten 66 12    
CDA Christen Democratisch Appel ** **13 13 
GL GroenLinks 4  
CU ChristenUnie   5
Partij voor de dieren *     2
SGP  Staatkundig Gereformeerde Partij     3
50+* 2
 
Totaal 69 56 25

* hebben geen officieel standpunt (website en/of verkiezings programma).

** de aangenomen resolutie (ADR) op het partij congres is nog niet verwerkt in het verkiezingsprogramma, partij standpunt op de website dan wel een uiting van de huidige Tweede Kamer fractie. Daarom staan de zetels van het CDA op oranje ipv van groen. Het is onwaarschijnlijk dat orgaandonatie nog voor het reces en de verkiezingen besproken wordt. Wel zou met een juiste uitwerking van de resolutie er nu dus een ruime meerderheid voor ADR zijn (86 voor en 64 tegen)

*** Het VVD- congres heeft zaterdag 25 augustus 2012 haar verkiezingsprogramma op het punt van orgaandonatie aangescherpt. Voortaan wil de VVD bevorderen dat alle Nederlanders zelf een bewuste keuze maken om na overlijden al dan niet hun organen te doneren. Men kan deze keuze ook expliciet overlaten aan nabestaanden. Iemands eigen keuze moet te allen tijde worden gerespecteerd. Dit is een duidelijke breuk met het bestaande VVD standpunt waarin een uitgesproken voorkeur voor het huidige vrijblijvende toestemmingssysteem naar voren komt.

Hieronder vindt u per politieke partij de aandachtsgebieden omtrent orgaandonatie (op de eigen website). Voor het CDA en de VVD zijn de standpunten op de eigen website nog niet geactualiseerd na de verkiezing congressen. 

orgaandonatie standpunt vvd orgaandonatie standpunt pvda
orgaandonatie standpunt sp Orgaandonatie en CDA solidariteit vraagt ook om ADR
Orgaandonatie en D66 Orgaandonatie CU
orgaandonatie standpunt sgp
* orgaandonatie_pvv orgaandonatie_Partij_voor_de_Dieren