Wil jij ook ooit een levensreddend orgaan?

Wil jij ook ooit een levensreddend orgaan?

13 maart 2021 orgaandonatie 0
Beeldhouwer campagne Orgaandonatie van 2MH voor Actieve DonorRegstratie

Stelling: 30% van alle volwassenen in Noord-Holland heeft aangegeven geen donor te willen zijn, maar zij mogen dan ook geen levensreddend orgaan ontvangen op het moment dat zij er zelf een nodig hebben.

Afgelopen week meldden diverse media dat de provincie Noord-Holland de eerste provincie van Nederland is waarvan alle volwassenen een keuze hebben gemaakt en in het donorregister staan. Dit allemaal dankzij de nieuwe donorwet die vorig jaar in werking is getreden. Zo’n 60% van al deze mensen gaf aan hun organen na overlijden af te willen staan voor donatie en staan met een ‘JA’ of ‘geen bezwaar’ in het register en 10% laat deze keuze aan iemand anders. Die 60% met een “Ja” of geen bezwaar is een hele positieve ontwikkeling omdat onder de oude wet slechts 25% van alle geregistreerden met een ‘JA’ in het donorregister stonden geregistreerd.

De overige 30% van de Noord-Hollandse volwassenen heeft zich met een ‘Nee’ vastgelegd in het donorregister, die 30% NEE-kiezers vinden wij nog wel een aanzienlijk grote groep.

Wij vragen ons dan ook af of de mensen die geen donor willen worden zich er van bewust zijn dat de kans dat zij ooit zelf een levensreddend orgaan nodig hebben 7x (!) groter is dan dat zij na overlijden hun organen kunnen doneren?

Daarom onze prikkelende stelling:
30% van alle volwassenen in Noord-Holland heeft aangegeven geen donor te willen zijn, maar zij mogen dan ook geen levensreddend orgaan ontvangen op het moment dat zij er zelf een nodig hebben.

Onze mening is helder, voor ons is het maken van een keuze belangrijker dan de keuze zelf. Of je wel of geen donor wil zijn of dat je die keuze aan iemand anders overlaat, welke keuze jij maakt ‘Dat bepaal je zelf’ . Wij zijn benieuwd hoe jullie hier over denken ( op facebook).

En weet dat je je keuze op elk moment kunt wijzigen, dus wanneer je een weloverwogen keuze hebt gemaakt, maar ooit van mening verandert, dan is het jouw keuze om deze aan te passen in het register. Wij denken dat het goed zou zijn wanneer iedereen af en toe – bijvoorbeeld elke 5 jaar – nagaat of hij/zij nog achter zijn/haar keuze staat. Ook wanneer je nu met ‘nee’ staat geregistreerd.