De NTS claimde, 19 oktober, wederom een succesvolle donorweek, met 27.624 nieuwe registraties. Nog niet alle formulieren waren ten tijde van het persbericht geteld en dus was het slecht een tussenstand. Dat was al niet veel als je weet dat 7.500.000 Nederlanders nog moeten kiezen. Echter wanneer we direct na de donorweek de maandcijfers van september en oktober in het donorregister vergeleken zagen we een nog – zorgwekkender – beeld. De toename in het register was toen nog niet de helft van het geclaimde succes.
klik op de afbeelding voor een vergrote weergave
Wij vroegen ons af waar de NTS deze ruim 13.000 van 27.000 nieuwe registraties had verstopt of was de week toch (wederom) niet zo succesvol als ze ons altijd doen geloven? Zit er een lek in het systeem waardoor kostbare donoren verloren gaan of is de promotiemachine van de NTS en VWS op hol geslagen en zien ze de feiten niet meer helemaal helder?
Wij willen in ieder geval weten waar al deze registraties zijn gebleven – er vanuit gaande dat ze er waren. Zo niet dan willen wij weten waarom de NTS te positieve persberichten de wereld instuurt.
Dit was de eerste reactie ( tweet ) van de NTS nav onze vraag.
@donorinfo Dus begin december minimaal 5.882.729 donorregistraties ( 5.855.105 nu + 27.624 van donorweek nr6 ) ?
— 2 Miljoen (@2Miljoen) 6 november 2015
N.a.v. dit antwoord hadden wij de hoop dat de officiële verwerkingstijd er voor zorgde dat er in de volgende maand 27.624 extra registraties bij zouden komen.
Nu, 3 december, zijn de cijfers tot en met november bekend.
Het verschil, na de zesde donorweek en nog twee maanden met normale donorvoorlichtingsinspanningen, is het nog steeds minder dan het geclaimde succes van de donorweek.
Daarbij schreef de NTS ook nog:
“Tijdens de Donorweek zijn in het land ook veel papieren donorformulieren ingevuld. Deze registraties zijn nog niet allemaal meegenomen in dit voorlopige resultaat.”
We gaan dus toch nog maar eens vragen hoe dat zit. Het lijkt nu bijna een broodje aap. En dat is zonde want de NTS en vele andere professionals werken hard en goed.
Dus @donorinfo claimt succesvolle donorweek terwijl dit twijfelachtig is en #VWS er over gaat. @MinVWS hoe zit dit https://t.co/eltFgTQdHc ?
— 2 Miljoen (@2Miljoen) 4 december 2015
Dus de NTS gaat er eerst wel over maar nu niet meer. Helaas nu (6-1-2016) nog geen antwoord van het ministerie van VWS.
Wel berichte het CBS 5-2016 over donorregistratie. Wat de nieuwswaarde was ontgaat ons. Wij vinden het jammer dat het CBS alleen naar 2015 kijkt en niet naar de historische ontwikkeling sinds de start van het donorregister in 1998.
Wij waren al niet erg enthousiast over de maar 27.624 nieuwe registraties die werden geclaimd. Er zijn namelijk zo’n 15.000 geregistreerde donoren nodig om op termijn één effectieve orgaandonor te realiseren. Dan heeft ook deze geld verslindende zesde donorweek slechts 0,3% van de mensen, die zich nog niet hadden geregistreerd, aangezet tot het maken van een keuze.
Over heel 2015 is het aantal donorregistraties nu met 42.561 toegenomen (incl. donorweek). Bevolking is in die zelfde periode met 71.437 toegenomen.
Hoeveel donorweken heb je nodig om een grote meerderheid van Nederland wel zelf een keuze te laten maken?
Meer dan 7.500.000 Nederlanders van 16 jaar en ouder hebben zelf nog geen orgaandonatie keuze gemaakt. 60% van de Nederlanders laat de beslissing zo (veelal) onbewust over aan de familie. Kunnen zij op dat onmogelijk moment een keuze maken?
Het treurige gevolg van het huidige ‘vrijblijvende’ Nee-tenzij systeem, 18 jaar campagnes, 5 donorweken en veel meer verwoorde de Telegraaf het laatst zo: Wel nemen, niet geven ..
Wij, 2MH.nl vinden het al jaren hoog tijd voor een actief donor registratiesysteem om alle Nederlands zelf een keuze te laten maken of deze bewust, met een registratie, aan de familie over te laten.