Referendum donorwet komt er NIET !

Referendum donorwet komt er NIET !

14 juni 2018 orgaandonatie 0

Wat geweldig dat onder de Nederlandse bevolking het draagvlak VOOR een Actief DonorRegistratiesysteem (ADR) steeds groter lijkt te worden.

Online is er nog geen 50% van de benodigde 300.000 handtekeningen opgehaald. Daar komen de via de post verzonden handtekeningen nog bij.
Na controle van de kiesraad zal het definitieve aantal worden bepaald. Samengevat mag gesteld worden dat ca. 1% van de Nederlandse bevolking een referendum over dit onderwerp wenselijk vond. Een overgrote meerderheid lijkt overtuigd te zijn dat de wetswijziging op de Orgaandonatie gewoon vanaf 2020 ingevoerd dient te worden.

Wij zijn dan ook geenszins verrast dat dit het aantal handtekeningen met afstand niet is gehaald. Vanaf dag één dat GeenStijl het initiatief nam voor een referendum waren wij er van overtuigd dat de wetswijziging op de orgaandonatie ongewijzigd stand zou houden. Ook wanneer het wel tot een referendum zou komen konden wij ons niet voorstellen dat geen meerderheid VOOR zou stemmen.
Het zou alleen doodzonde zijn van het geld en de tijd die zo’n referendum kost. Geld dat beter gestoken kan worden in goede voorlichting rondom de wetswijziging en tijd die wachtenden op een orgaan niet hebben.

Na ruim 10 jaar strijden voor Actieve Donorregistratie waren wij van 2 Miljoen Handtekeningen opgelucht dat op 13 februari uiteindelijk een meerderheid Eerste Kamer zich ook had uitgesproken voor de wetswijziging. Na vele gesprekken met deskundigen in antwoorden van Pia Dijkstra op de vragen die bij de senaat leefden een weloverwogen keuze.

Wij hebben ons de afgelopen weken bewust op de achtergrond gehouden. Waarom zouden wij een referendum gaan promoten die de wetswijziging die wij zo graag willen in de waagschaal legt?
Ondanks dat wij stil waren, hebben we zeker niet stil gezeten. Achter de schermen hebben wij hard gewerkt om een ijzersterke campagneorganisatie neer te zetten – een enthousiast team dat in de startblokken stond om een succesvolle VOOR-campagne te gaan voeren.

Voor de Stichting 2 Miljoen Handtekeningen is de taak dan nu echt volbracht en wij kunnen ons na ruim 10 jaar met een gerust hart opheffen.
Echter gaat het niet om 2 Miljoen Handtekeningen, het uitblijven van een referendum is goed voor alle nabestaanden die straks geen keuze meer hoeven te maken omdat iemand dit bij leven zelf niet heeft gedaan.
Maar bovenal is dit fantastisch nieuws de patiënten op de wachtlijst voor een orgaan – nu en in de toekomst – dat kun jij ook zijn. De kans dat je ooit een orgaan nodig hebt is vele malen groter dan de kans dat je donor wordt.

Wij danken iedereen die ons in de afgelopen 10 jaar – in welke vorm dan ook – hebben gesteund in het resultaat dat nu voor ons ligt – een Actief Donorregistratiesysteem.
….. en je hoeft niet tot 2020 te wachten, je kunt ook nu al je keuze kenbaar maken in het donorregister

Het gaat jullie goed

Stichting 2 Miljoen Handtekeningen