Donorweek 2014 nu al de beste ooit?

Donorweek 2014 nu al de beste ooit?

9 oktober 2014 orgaandonatie 0

Aandacht voor mensen op de wachtlijst orgaandonatie is goed. Dat de overheid mensen stimuleert om zelf bewust een keuze te maken of ze ooit orgaandonor willen zijn, ook. De vraag is echter of dat met donorweken, met 2014 nu al op voorhand de beste ooit, wel wordt bereikt.

Na elke donorweek verschenen er veel artikelen en succesverhalen.  Zo ook in 2010, 2011, 2012, 2013,  elke keer suggereren die berichten dat we als Nederland goed bezig zijn en dat we record na record breken. We zijn wereldkampioen.

Na heel veel jaren Masterplan Orgaandonatie zijn er eindelijk positieve cijfers zichtbaar, maar wat betreft het percentage Nederlanders dat zelf bewust een keuze maakt doen we het slecht. En is het er met 5 donorweken voor een zeer aardig budget en vele BN’ers niet beter op geworden.

Omdat het de overheid niet lukt om de registratiegraad te verbeteren verschuift het probleem naar de nabestaanden. Effectief laat de overheid in de praktijk nabestaanden orgaandonatie opknappen  (NRC opinie 26-sep-2014)

Dat heeft meer gevolgen dan we op het eerste oog zien. Nabestaanden worden extra belast met een onmogelijke keuze op een onmogelijk moment. Zij zeggen dan meestal nee. Zou dit de oorzaak zijn dat we het internationaal gezien echt slecht doen?

Ondertussen gaat de goed nieuwsshow van de donorweek weer een stap verder. Dit jaar benadrukt de campagne met trots dat het aantal Ja-registraties, van de mensen zich nieuw registreren de afgelopen jaren is toegenomen van 60 naar 70%. Deze  melding betekent helaas niet dat het aantal geregistreerden significant toeneemt en neigt naar het eenzijdig benadrukken van een positieve registratie.  Net als anderen is 2MH voorstander van een neutrale overheid: Nee is namelijk ook een keuze en daarmee goed. Er blijft onderbelicht dat nu zelf geen keuze maken betekent dat nabestaanden dit moeten doen. Als deze campagne benadrukt dat mensen die wel registeren dat doen omdat ze donor willen zijn, wat betekent dit dan voor mensen die niet registreren? Wat zullen nabestaanden op termijn dan denken? Bijna 60% van de Nederlanders laat het, veelal onbewust, nog steeds over aan de nabestaanden. Die zullen wellicht nog vaker denken dat hun naaste het dan wel niet wilde. Dit klopt echter niet met vele onderzoeken waaruit blijkt dat een ruime meerderheid van de mensen best donor wil zijn.

Het is tijd dat de politiek haar verantwoordelijkheid neemt in plaats van deze af te schuiven op nabestaanden. De politiek dient te zorgen voor een zorgvuldig sluitend registratie systeem, zoals onlangs ook meer artsen verenigingen voor pleiten.