Elk jaar sterven er 150 mensen terwijl ze wachten op een donororgaan … omdat Nederland niet kiest !

Elk jaar sterven er 150 mensen terwijl ze wachten op een donororgaan … omdat Nederland niet kiest !

16 september 2015 persbericht 0

2MH, begonnen als burgerinitiatief 2 Miljoen Handtekeningen, zet zich nu 7 jaar in voor mensen die wachten op een donororgaan. Met een infografic (pamflet-PDF) wil zij Nederland, pers en politiek laten zien hoe groot het probleem nog steeds is, hoe dit komt en hoe het echt beter kan.

2MH-DIRA-orgaandonatie-webOok alle deskundigen hebben vastgesteld dat het een groot probleem blijft, dat Nederlanders niet zelf kiezen en dat er te weinig mensen met een keuze in het Donorregister staan. Dit werd ook nog eens verwoord door de CGOD (adviesorgaan van de minister voor orgaandonatie). Door niet registreren belanden nabestaanden in een onwenselijke situatie,  worden zij extra belast en worden zorgprofessionals in een lastige positie gebracht. De wachtlijsten voor organen zijn niet minder geworden en andere maatregelen van het Masterplan Orgaandonatie, dat tot doel had het aantal beschikbare organen te verhogen, kunnen het probleem van de non-registraties  niet compenseren. Bij de evaluatie van 6 jaar masterplan orgaandonatie maakte de Tweede Kamer zich hier ook zorgen over en vond dat er structureel te weinig orgaandonoren zijn. De (procentuele) stijging in 2014 leek toen echter hoopgevend ook al was de belangrijkste masterplan doelstelling niet gehaald. Maar de procentuele toename blijkt helaas incidenteel. De cijfers over 2015 zijn verre van hoopgevend en van de beoogde en zo noodzakelijke stijging is geen enkele sprake.

2MH hoopt dat de politiek daadwerkelijk stappen zet om alle Nederlanders goed geïnformeerd zelf een keuze te laten maken. Hiervoor is een minder vrijblijvende vorm van donorregistratie noodzakelijk. Het blijven doorgaan op de huidige weg, het blijven oproepen tot registratie om al dan niet donor te worden, is aantoonbaar niet effectief gebleken en zal dit ook niet worden. Niet voor de patiënten op de wachtlijsten, niet voor nabestaanden die bij niet-registratie een besluit moeten nemen en tevens niet uit kostenoverwegingen. De huidige tientallen miljoeneninvesteringen leveren geen extra registraties of donoren op. Een minder vrijblijvend systeem, het Actief Donorregistratiesysteem (ADR), waarbij de aangeschrevene uiteindelijk altijd in het Donorregister terecht komt, maakt het verschil voor het individu, de nabestaanden én de samenleving.

Zadel nabestaanden niet op met orgaandonatie.


note 1: ons pamflet/infografic is deels gebaseerd op een infograficdonoren het kunnen er zo veel meer zijn 2010 vs 2014 na NTS update web uit 2010 van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS)
Donoren: het kunnen er zo veel meer zijn“. Deze is helaas (bewust) niet meer op de NTS website te vinden. Wel hebben wij een nieuwe versie gemaakt.

note 2: Nederland heeft tijdens 6 jaar masterplan alles gekopieerd van Spanje behalve het orgaandonatie beslissysteem. Zie DWDD 3-10-2009 o.a. met toenmalig minister Klink. Spanje heeft ondertussen enorm veel winst geboekt mbt verkeersveiligheid blz 2 (dus juist minder potentiële donoren). Het resultaat? Spanje is nu nog steeds ruim 2 keer beter. Foutje?

note 3: De 6de donorweek in 2015 heeft misschien 24.000 nieuwe ‘orgaandonoren’ opgeleverd. Dat lijkt absoluut veel maar is maar 0,3% van de 7.500.000 Nederlanders, van 16 jaar en ouder, die nog steeds geen keuze hebben geregistreerd. Er zijn daarnaast ~12.500 Ja registraties nodig om op termijn te resulteren 1 echte orgaandonor.

note 4: Wanneer de Tweede Kamer het debat vervolgt/afrond is ons onbekend. Zie voor de actualiteit ons blog. Ondertussen hopen wij dat er nog een aantal verbeteringen worden opgenomen/toegevoegd. Een voorbeeld van gewenste toevoeging: dat elke Nederlander om de 5 of 10 jaar gewezen moet worden op zijn of haar persoonlijke keuze/registratie en deze op dat moment makkelijk moet kunnen wijzigen.