Eurotransplant jaarverslag 2011

Eurotransplant jaarverslag 2011

24 mei 2012 ActieveDonorRegistratie 0

Eurotransplant heeft het jaarverslag 2011 vrijgegeven. Hieruit valt het 2MHclub in eerste instantie op dat Nederland het minste aantal postmortale donoren heeft per miljoen inwoners (13,3).

Eurotransplant donatie cijfers per land per miljoen inwoners (pmp) 2007 tm 2011 bron jaarverslag 2011 (p36)

Ook in een eerder door 2MHclub gepubliceerde vergelijking met zeven andere landen, scoren wij qua gerealiseerde postmortale donoren niet goed. De hoofdoorzaak van de slechte Nederlandse score is het uitzonderlijk hoge weigeringspercentage (70%) door nabestaanden. In de andere landen met een Toestemmingssysteem ligt dat weigeringspercentage tussen de 40 en 50%. Bij een vergelijkbaar weigeringspercentage zou het aantal postmortale donoren in Nederland tussen de 17 en de 20 per miljoen inwoners liggen. >

Over Eurotransplant

De stichting Eurotransplant is een serviceorganisatie voor de samenwerkende transplantatiecentra, laboratoria en donorziekenhuizen binnen zeven landen. Eurotransplant zet zich in voor een optimaal gebruik van beschikbare donor organen door de best mogelijke match te maken tussen donororgaan en ontvanger. De verdeling (allocatie) van organen is gebaseerd op medische en ethische gronden. De organisatie is democratisch met een Assembly, Board of management, Council en negen adviescommissies. Medici, wetenschappers en beleidsmakers hebben zodoende hun inbreng in het beleid en de werkwijze van Eurotransplant.

De Samenwerkende landen

België, Duitsland, Kroatië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk en Slovenië.