Het ADR systeem is niet bewezen effectief.

Onafhankelijk, kritisch, acties, .... #donorwet

Het ADR systeem is volgens een enkeling  niet bewezen effectief, dus moeten we het niet invoeren.

Voorbeeld:  NRC.next checkt onderzocht deze bewering toen gedaan door  het CDA.

 De vraag is echter of het huidige systeem wel doelmatig en effectief is? NEE!

Volgens ons, 2MH, is wel duidelijk dat het sinds 1996 niet effectief is gebleken. Na vele campagnes, BNN donorshow, Nederland zegt Ja campagne, vele vrijwilligers, schoolprojecten en 5 donorweken beslist de meerderheid niet zelf. En dat heeft meer gevolgen dan men denkt.

Dat het ADR systeem goed kan gaan functioneren is nooit met 100% te bewijzen. Het is nog nergens eerder ingevoerd, daarnaast is elk land en tijdsgeest anders en is er altijd sprake van een combinatie van factoren, die van invloed zijn op het slagen ervan. Het ADR systeem is echter wel een variant van een Ja-tenzij systeem, waarvan wel is bewezen qua postmortale donoren een beter resultaat op te leveren dan een Nee-tenzij systeem.

Zo bleek ook uit een in 2014 gepubliceerd artikel in BMC Medicine met analyses van 48 landen gedurende  een periode van 13 jaar, dat landen met een opt-in systeem (Nee-tenzij), zoals Nederland nu, wel meer donaties bij leven (nier) hebben, maar het totaal aantal transplantaties lager is in vergelijking met landen met een opt-out systeem  (Ja-tenzij, ADR).

nummer 3 < > nummer 5

ADR_top_10_debat-4

DE GEHELE DISCUSSIE 

Geef een reactie